X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro
USD 0

Hoşgeldiniz

Lütfen Giriş Yapın

Trendyol'da Nasıl Satış Yapılır? Nasıl Satıcı Olunur?

AnasayfaYazılarPazaryeriTrendyol'da Nasıl Satış Yapılır? N...

Trendyol’da Satış Yapmak

Trendyol’da satış yapmak son dönemlerde e-ticaret sektörüne adım atmak ve internetten satış yapmak ve para kazanmak isteyen girişimcilerin en çok ilgilendiği konular arasında yer alır. Şirket kurulum süreci, mağaza açma başvurusu, sözleşmeleri onayı ve ürün yükleme işlemlerin sonrasında Trendyol’da mağaza açma süreci tamamlanır ve e-ticaret yapmak isteyenler Türkiye’nin en büyük pazaryerlerinden birisi olan Trendyoldan satış yapmaya başlayabilmektedir.

Aynı zamanda Trendyol mağaza açma süreci ve sonrasındaki satış yapma süreci, her zaman aktif bir şekilde yönetilmelidir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken pek çok detay vardır. Burada dükkan açma işleminden önce, satışa başladığınızda ve satış sonrası süreçte bilmeniz gerekenlere hakim olup mağazanızı etkin bir şekilde yönetebilirsiniz. Doğru bir yönetimle satış yapmak daha kolaydır ve yasal süreçlerde de herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Burada satış yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur yasal şartlardır. E-ticaret her ne kadar özgür bir alan sunsa da bazı yasalara uymanız gerekir. Dolayısıyla prosedüre uygun bir şekilde satış yapmalı ve vergi yükümlülüklerinizi yerine getirmelisiniz.

Aynı zamanda Trendyol Mağaza açma sürecini tamamlayıp ürünleri platforma yüklemek, verimli bir satış performansı için yeterli değildir. Kategori sayfalarında belirli kriterlere göre ürünler listelenir ve ilk sıralarda çıkabilmek için reklam çalışması yapmanız gerekir. Ayrıca Trendyol dışında da reklam çalışmaları yapmanızda fayda vardır. Trendyol’da satış yapan çok sayıda satıcı olduğundan dolayı reklamlara bütçe ayırmanız, rekabette öne geçmeniz için önemlidir.

Önemli olan bir başka detay da bir e-ticaret sitesine sahip olmaktır. Trendyol size geniş bir ağ ve müşteri kitlesi sunar fakat yine de platformun erişebileceği kullanıcı sayısı sınırlıdır. Bu sınırları aşmak ve kendi kurallarınızı koymak için IdeaSoft e-ticaret paketlerinden birini alıp kendi sitenizi kurmalısınız. Bu sayede ürünlerinizi hem kendi sitenizde hem Trendyol’da hem de diğer pazar yerlerindeki mağazalarınızda satabilirsiniz.

Trendyol’un Avantajları

  • Trendyol’un müşteri kitlesine ulaşırsınız: Bu platformu ziyaret eden hedef kitleye ulaşma şansı tanıyacağı için, sıfırdan bir hedef kitle yaratma zorunluluğunuz ortadan kalkar. Özellikle yeni kurulan e-ticaret işletmeleri için önemli bir avantajdır.
  • Markanızı tanıtma şansınız olur: Sanal pazar yeri üzerinde bir Trendyol mağaza açmak, size markanızı geniş kitlelere tanıtma fırsatı sağlar. Bu platformların kitlelerine ulaştığınızda ve müşteri memnuniyetini artırdığınızda markanızı tanıtma fırsatınız da olur.
  • Ürün listeleme ve reklam kanalı yaratma: Trendyol mağazası açmak size ürünlerinizi bu platformda sergileme fırsatı sunarken bir yanda da alternatif bir reklam kanalı yaratmanızı sağlar. Kaliteli ve yüksek performanslı bir ürün sunduğunuzda, listeleme sayfalarında ürününüz dikkat çeker ve satışlarınız artar. Satışlarınızı Trendyol içi reklamlarla da artırabilirsiniz.
  • Rakip analizi yapabilirsiniz: Trendyol’da doğrudan rakibiniz olan işletmeler de mağaza açar. Bu da size rakiplerinizin mağazalarını, ürünlerini, kampanyalarını ve fiyatlandırma politikalarını inceleme fırsatı sunar. Söz konusu detayları takip ederek rakip analizi yapabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

Trendyol’un Dezavantajları

  • Komisyon kesintileri: Bu kesintiler Trendyol mağaza açma tercihinin en büyük dezavantajı komisyon kesintileridir. Yaptığınız her satış için Trendyol tarafından bir kesinti yapılır. Her kategori için farklı oranlar uygulanır ve bu oranlar bazen son derece yüksek olur. Dolayısıyla kâr oranınız bir hayli düşer. Açığı kapatmak için fiyatları artırmanız da rakipler karşısında zayıflamanıza sebep olur. Kısacası Trendyol, işletmenizin ortağı gibi hareket eder ve cironuzun önemli bir yüzdesini komisyon olarak alır.
  • Yoğun rekabet: Trendyol pazarında çok sayıda satıcı vardır ve bu durum, zorlu bir rekabet ortamı yaratır. Sizinle aynı kategoride yer alan satıcıların listelediği benzer ürünler arasında kendi ürününüzü öne çıkarmanız zor olabilir. Ürünlerinizi öne çıkarmak için ise ekstra reklam ücreti ödemeniz gerekir. Bu da size ek bir maliyet yaratır.
  • Uyulması gereken kurallar: Trendyol, online alışveriş sürecini belirli kurallar çerçevesinde yönetir. Bu kurallar sizin için her zaman uygun olmayabilir ve olası bir anlaşmazlıkta satış yapma hakkınızı kaybedebilirsiniz.Platformda açtığınız dükkânın asıl sahibini Trendyol olarak düşünmelisiniz.
  • Kendi markanızı yaratma zorluğu: Trendyol üzerinden alışveriş yapan tüketiciler, genellikle satıcı firmaları bir marka olarak görmedikleri için kendi markanızı yaratmak, online pazar yerlerinde bir zorluktur. Tüketiciler bir sonraki alışverişlerinde mağaza ismi aramaktansa ürün arayacakları için, sıfırdan bir marka oluşturmanız gerekir ve bu da oldukça zor bir süreçtir.

 

Trendyol Komisyon Oranları

Burada sabit bir komisyon oranı belirlememiştir. Bunun yerine her kategori için farklı komisyon aralıkları belirlemiştir. Ayrıca alt kategorilere ve ürün gruplarına göre de komisyon kesintileri farklı oranlarla hesaplanabilir. Komisyon, ürünlerinizin satıldığı andaki fiyatı üzerinden hesaplanır. Örneğin satış fiyatı 200 TL, komisyon oranı ise %15 olan bir ürün 30 TL komisyon ödersiniz. Eğer dönemsel bir kampanya ile aynı ürünü 180 TL’ye satarsanız, ödeyeceğiniz komisyon 27 TL olur.

Aynı zamanda Trendyol, komisyonları haftada bir keser ve size fatura eder. Yani her komisyon ödeme döneminde bakiyenizden kesilecek olan komisyon tutarı, son 7 günlük satışlarınız üzerinden hesaplanır. Sattığınız bir ürün müşteri tarafından iade edildiyse ve müşteriye ücret iadesi yapıldıysa, sizden kesilen komisyon da size iade edilir.

Satıcı Olmak

Dükkân açma şartları çerçevesine uygun bir işletmeniz varsa, Trendyol’da satış yapmaya başlayabilirsiniz. Öncelikle başvuru sürecini adım adım tamamlayıp bazı bilgileri sisteme girmelisiniz. Söz konusu adımlar ve girilecek bilgiler şu şekildedir:

Adım: Başvuru Formuna Girilecek Bilgiler

      • Şirket yetkilisinin adı ve soyadı
      • Cep telefonu numarası
      • E-posta adresi
      • Şirket türü (limited, anonim vb.)
      • Şirket türüne göre T.C. kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası
      • Faaliyet gösterilen il ve ilçe
      • Satış yapılacak ana kategori

 

Adım: SMS ile Doğrulama

      • Başvuru formu doldurulduktan sonra devam edilir ve gelen ekranda bir kod bölümü bulunur.
      • Forma yazılan cep telefonu numarasına 5 haneli bir kod SMS olarak gelir.
      • Kısa mesajda yer alan 5 haneli kod, bu ekrandaki uygun yere yazılır.
      • Ardından şirketin ticaret sicil numarası ve ticaret unvanı, GİB sisteminden otomatik olarak gelir.
      • Bilgiler kontrol edildikten sonra işlemi tamamlayacak olan butona basılır.

 

Adım: Şifre Oluşturma ve Panele Giriş

      • Bu adımda şifre oluşturma ekranı açılır ve bir SMS bilgilendirmesi yapılır.
      • Açılan ekrandan bir şifre belirlenir ve kaydedilerek devam edilir, ardından panele girilir.

 

Adım: Şirket Bilgilerinin Girişi

      • Mağaza adı
      • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) adresi
      • Fatura türü (kâğıt, e-arşiv vb.)
      • MERSİS numarası
      • Şirkete ait IBAN numarası

 

Adım: Operasyon, Adres ve İletişim Bilgilerinin Girişi

      • Operasyon Bilgileri: Çalışılacak kargo şirketleri, siparişin kargoya verilme süresi, tercih edilen entegrasyon modeli
      • Adres Bilgileri: Fatura adresi, şirket merkezi adresi, sevkiyat deposu adresi, iade deposu adresi
      • İletişim Bilgileri: Finans sorumlusu ile müşteri hizmetleri ve operasyon sorumlusunun adı, soyadı, telefon numarası, e-posta adresi

 

Adım: Sözleşme Onayı

    • Dijital sözleşme, ilgili butona tıklanarak incelenebilir.
    • Sözleşme onay sayfasında yer alan onay kutuları işaretlenerek sözleşme onaylanır.
    • İlgili butona tıklanarak başvuru süreci tamamlanır.
    • Sözleşme onay sayfasından indirilen sözleşme, ıslak imzalı bir şekilde, yanına imza sirküleri de eklenerek, 10 iş gününde Trendyol’a kargolanmalıdır.

Trendyol’dan Satış Yapmak

Ürün ekleme ve listeleme işlemlerini satıcı panelinden yapabilirsiniz. Paneldeki “ürün listesi” sayfasından satışta olan, onay bekleyen, stoğu tükenen, revize gereken ve satışta olmayan tüm ürünlerinizi görüntüleyebilirsiniz. Tabii öncelikle ürünlerinizi mağazanıza yüklemeniz gerekir. Yüklediğiniz ürünler Trendyol tarafından onaylandıktan sonra listelenir ve satışa başlayabilirsiniz.

Trendyol Ürün Yönetimi

Satışa çıkaracağınız ürünün markası önceden Trendyol sistemine tanımlanmışsa listeden seçip eklemelisiniz. Yeni bir marka için ise satıcı panelinden marka tanımlaması yapmalısınız. Ayrıca her ürünün görseli olmak zorundadır. İzin verilen format ve ölçülere göre ürün görsellerini de yüklemelisiniz.

Ürün yüklemek için tercih edebileceğiniz birden fazla yöntem vardır.

  • Trendyol Kataloğundan Ürün Ekleme: Daha önce sisteme yüklenmiş tüm ürünleri kataloğuna kaydeder. Bu sayede daha önce eklenmiş bir ürünü satmak isterseniz, katalogtan seçerek kolayca mağazanıza ekleyebilirsiniz. Katalogtan ürün seçebilmek için ürünün tam adını ya da barkod numarasını bilmeniz gerekir.
  • Tekil Ürün Oluştur ile Ürün Ekleme: Bu yöntemde tüm ürünleri tek tek girmeniz gerekir. Eğer elektronik bir listeniz yoksa ya da entegrasyon hizmeti almıyorsanız bu yöntemi kullanmanız gerekir. Tekil ürün oluştururken ürünün temel bilgileri ile birlikte fiyat, stok ve özellik gibi detayları da girmelisiniz.
  • Excel Ürün Girişi (Toplu Ürün Girişi): En pratik yöntem budur. Eğer bir ürün listeniz varsa, Excel formatı olarak mağazanıza yükleyebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde tek seferde tüm ürünlerinizin girişini yapmış olursunuz.

Trendyol Satıcı Girişi

Mağaza girişleri, “partner.trendyol.com” adresinde bulunan Trendyol Pazaryeri sayfasından yapılır. Başvuru sırasında oluşturduğunuz şifre ve e-posta adresi ya da telefon numarası ile mağazanıza giriş yapabilir, panelinizi görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca mağazanıza Trendyol’un satıcı paneli uygulaması üzerinden de giriş yapabilirsiniz.

 

Satıcı Destek

Mağaza açmış olan satıcılara canlı destek hizmeti sunulmakta. Satıcı panelinizdeki destek bölümünden canlı destek kanalına ya da satıcı destek hattına ulaşabilirsiniz. Canlı destek kanalı üzerinden, chat yöntemi sayesinde destek personeli ile anlık olarak mesajlaşabilirsiniz. Satıcı destek hattı ise 0850 258 5800 numaralı hat üzerinden hizmet verir ve bu numarayı arayarak müşteri temsilcisi ile iletişim kurabilirsiniz.

 

Satış Artırma Yöntemleri

Trendyol size sadece sanal bir mağazayı kiralama imkânı tanır. Ürünlerinizin satışı ile ilgili herhangi bir vaatte bulunmaz ve özel bir destek sunmaz. Eğer Trendyol servisleri ile satışlarınızı artırmak isterseniz, Trendyol içi reklam vererek ürünlerinizin kategorilerde öne çıkmasını sağlayabilirsiniz. Fakat satışlarınızı artırmanın daha etkili yöntemleri de vardır.

SEO Çalışmaları

Bu SEO çalışmalarınızı Trendyol mağaza sayfanız üzerinden yapabilirsiniz. Sunduğunuz hizmetleri anahtar kelimelerle açıklayabilir, ürünleriniz ve markanızla ilgili anahtar kelimelerle mağaza açıklamanızı yazarak arama sonuçlarında çıkmayı kolaylaştırabilirsiniz. Buna ek olarak ürün sayfalarınızda da SEO çalışmaları yapmanız gerekir.

Ürün açıklamalarını orijinal ve detaylı bir şekilde yazıp anahtar kelimelerinizi de bu açıklamalara dahil etmelisiniz. Ayrıca ürünün net göründüğü, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar kullanmalısınız. Ürünü farklı açılardan gösteren birden fazla fotoğraf eklemekte fayda vardır.

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal mecralardaki hesaplarınızda Trendyol mağaza sayfanızdaki ürünlerle ilgili içerik paylaşımları yaparak markanızı ve ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Ayrıca bu mecraların kendi reklam araçlarını kullanarak, marka ve ürün bilinirliğinizi artıracak reklamlar hazırlayabilir, mağaza sayfanıza yönlendirmeler yapabilirsiniz. Bunlara ek olarak influencer reklamlarını da değerlendirebilirsiniz.

Google Ads Reklamları

SEO çalışmalarının yanı sıra Google’daki arama sorgularına yanıt verecek Ads kampanyaları hazırlayarak mağazanızdaki ürünleri öne çıkarabilirsiniz. Bu kampanyalarla Trendyol mağaza sayfanıza yönlendirme linkleri vererek reklamlar üzerinden mağaza sayfanıza trafik çekebilirsiniz.

Trendyol Influencer Reklamları

Hali hazırdaki influencer ağından yararlanarak ürünlerinizin reklamlarını sosyal medya fenomenlerine yaptırabilirsiniz. Bu çalışma türü için minimum 5000 TL + KDV’lik bir bütçe talep edilmektedir. Reklamlarınızı yayınlayacak olan influencer’ları Trendyol sizin adınıza belirler. 20000 TL + KDV’lik bütçe ile reklam yapmaya başlarsanız, ürün reklamı yayınlama, reklamı yayınlanmadan önce değerlendirme ve yayın yapacak influencer’lar arasından seçim yapabilme gibi haklara sahip olursunuz. Bu çalışma türünde Trendyol size belirli bir satış vaadinde bulunmaz.

Trendyol Facebook Reklamları

Burada Trendyol ekipleri ile çalışarak Facebook ve Instagram reklamı oluşturabilirsiniz. Bu reklam türünde mağazanızı inceleyen ya da sepetinde ürün bırakmış ziyaretçilerinizi hedefleyerek sosyal medya reklamı çıkabilirsiniz. Reklam yayınlamak için bir otomasyon yoktur, Trendyol ekipleri ile beraber çalışarak yayına başlayabilirsiniz. Minimum 5000 TL + KDV bütçe ile bu kampanya türünde reklam verebilirsiniz. Bu çalışma türünde Trendyol size belirli bir satış vaadinde bulunmaz.

Trendyol İçi Reklamlar

İyi bir isteleme, öneriler ve size özel alanlarında ürünlerinizi daha üst sıralarda çıkartmak için bu reklam türünden faydalanabilirsiniz. Günlük reklam bütçesi olarak minimum 10 TL seçilebilmektedir. Ürünleriniz Trendyol’da listelendiğinde daha görünür olur. Ancak bu reklam türünde Trendyol size bir satış vaadinde bulunmaz.

 

 

Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Top