X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro
USD 0

Hoşgeldiniz

Lütfen Giriş Yapın

Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi

AnasayfaYazılarDijital PazarlamaSosyal Medya Pazarlama Stratejisi

Etkili Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Oluşturma Teknikleri

Sosyal medya pazarlama stratejisi, sosyal medyada yapmayı planladığın ve başarmayı umduğun her şeyin özetidir. Eylemlerine rehberlik eder, belirlenen hedeflere ulaşma konusunda yol haritası oluşturur. Bir işletmenin veya kuruluşun tüm sosyal medya pazarlama faaliyetlerini nasıl planlayacağını, yürüteceğini ve ölçeceğini belgeler.

Sosyal medya pazarlama stratejisi için hazırlanan plan ne kadar spesifik ise o kadar etkili olur. Ancak spesifik olması kadar açıklayıcı, kısa ve net olması gerekir. Planı çok geniş bir çerçevede ele aldığında neyi başarmak istediğin ve o noktaya nasıl ulaşacağın konusunda kafa karışıklığı oluşabilir.

Bir hedefe ulaşmak için not almak ve bir plan dahilinde ilerlemek, stratejinin gerçekleşebilmesi için en önemli adımlardan birisidir. Neden mi?

Sosyal Medya Pazarlama Stratejisinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bir plan oluştururken rota belirlemek kadar o rotanın nasıl izleneceği de önemlidir. Bu yüzden sosyal medya pazarlama stratejisi oluştururken şu soruların sorulması gerekir.

1.) Neden Sosyal Medyada Olmalıyım?

Sosyal medya pazarlama stratejisi oluştururken cevaplanması gereken ilk soru “neden”dir. Ancak bunun cevabı tamamen markanın belirlediği sosyal medya hedefleri ile alakalıdır. “Web sitesine trafik mi çekmek isteniyor veya sosyal medyada ürün tanıtımı yapmak mı? “ bu gibi marka için temel soru ve cevaplar ile beraber hedef belirlenmelidir. Aşağıda en çok kullanılan hedef başlıklarından bazılarını listeledik 

  • Marka bilinirliğini artırmak
  • Web sitesine trafik çekmek
  • Potansiyel müşteri kitlesi oluşturmak
  • Markanın sosyal medyada katılımı artırmak, topluluk oluşturmak
  • Marka yorumlarını dikkate almak

Unutmadan zaman içinde markanın hedefleri değiştikçe bu 5 maddeden çok daha fazla madde ile sosyal medya hedefi oluşturmanız gerekecek ama bu sorun değil 

2.) Hedef Kitlem Kimler?

Kime seslendiğinizi bilmeden onlara bir şey pazarlayamazsınız. Bunu bir örnek ile açıklayalım.

Sağlık sektörüyle alakalı bir ürün veya hizmetiniz olduğunu varsayalım, hem ürün/hizmet paylaşmak hem de sağlıkla ilgili ipuçları vermek istiyorsunuz. Bu durumda hedef kitlenizi şu şekilde belirleyebilirsiniz.

  • Ben hangi ürün ve hizmetimi ön plana çıkarmak istiyorum? (yeni bir aşı, virüs ile bilgiler, hastane tanıtımı)
  • Bu ürün ve hizmetimle ilgilenecek hedef kitlemin demografisi ne? (yaş, cinsiyet, konum vb.)
  • Bu kitledeki kişiler genellikle çevrimiçi olarak nerede takılırlar? (Örneğin; Facebook, Instagram vb.)
  • Benim ürün ve hizmetimi aradıkları belirli bir zaman aralığı var mı? (haftasonları, günlük işe gidip gelirken vb.)
  • Neden bizim ürün ve hizmetimize ihtiyaç duyarlar? (Örneğin; işlerinde daha iyi olmak, sağlıklı olmak, bir konuda güncel kalmak vb.)
  • Bizim ürün ve hizmetimize benzer içerikleri nasıl tüketiyorlar? (Örneğin; blog içeriği okumak, video izlemek… )

3.) Ne Paylaşacağım?

“Video mu paylaşacağım ya da görsel paylaşacağım?” diye düşünürken markanız için nasıl bir temada ilerlemeniz gerektiğine henüz karar veremediniz sanırım 

O halde şöyle bir örnek verelim; vegan kozmetik ürünleri satıyorsanız, bunları daha doğal ve fresh görüntü veren fotoğraflarla paylaşmanız daha önemlidir ( veya video  ) Aynı zamanda ürün ve hizmetlerinizle ilgili fotoğraflar, kısa ve net bilgiler, ekibinizden parçalar ve müşteri yorumları gibi paylaşımlar kitlenizde merak ve güven uyandırır.

4.) Hangi Mecralarda Paylaşacağım?

Hangi sosyal medya platformlarında yer almak istediğinize henüz karar veremediyseniz size şöyle diyelim tabiki de her mecrada olmak zorunda değilsiniz  Dikkat edilmesi gereken şey hedef kitlenizin hangi platformlarda ve neden yer aldığıdır. Kitleniz YouTube’da video izlemeyi seviyor olabilir. Bu durumda markanız için X faktörünü dikkate almak gerekmez mi?

Kitleniz Instagram’da fotoğraf bakmayı, YouTube’da video izlemeyi, Medium’da makale okumayı seviyor olabilir. Ama şunu da unutmayalım ki artık birçok sosyal mecra her türlü içeriğe ulaşmak için kendini geliştiriyor. Biz Instagram, Facebook, Linkedin, Twitter ve YouTube’da olmanızı öneririz. Çünkü bu muhteşem beşlide markanız Google’ın ilk sayfalarında görünebilir 

5.) Ne Zaman Paylaşacağım?

Sosyal medya pazarlama stratejisini oluşturmada en önemli unsurlar arasında da zaman kavramı yer alıyor. Burada bir adım geri çekilip duraksayalım ve kitlemize bakalım değil mi  Hedef kitlemizin davranışlarını göz önünde bulunduralım. Mesela, seyahat etmeyi seven birisi bir sonraki seyahatini öğle yemeğinde planlayabilir veya gün boyu çocuğuyla ilgilenen bir anne gece sosyal mecralara bakma fırsatını ancak bulabilir

 

Nasıl Etkili Bir Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Oluşturabilirsiniz?

1- Hedef Kitlenizi Tanımakla Başlayın

Zaman ve kaynaklarınızı doğru sosyal medya kanallarına yatırdığınıza emin misiniz? Doğru sosyal medya platformlarını seçmek başarılı bir sosyal medya pazarlama sürecinde olmazsa olmazdır. En doğru ve verimli kanalları işiniz için seçebilmeniz için hedef kitlenizi tanımanız gerekiyor. Potansiyel müşterilerinizin hangi sosyal medya platformlarını kullandığını bularak, ne kadar zaman harcadıklarını, hangi zamanlarda aktif kullandıklarını ve birbirleriyle nasıl etkileştiklerini saptamaya çalışın. Şuna emin olun hedef kitlenizi daha iyi tanıdıkça onlara ulaşabilmek için daha iyi bir sosyal medya pazarlama stratejisi planlaması yapabileceksiniz. Sosyal medyadaki hedef kitlenizi daha iyi tanımanız için atabileceğiniz temel adımlar:

  • İdeal müşterinizin pazarlama karakterini oluşturun.
  • Araştırmaya Facebook, LinkedIn, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya devlerinden başlayın
  • Arama fonksiyonunu kullanarak daha iyi etkileşim seviyeleri ve aktivitelerine ulaşmaya çalışın.

2- Hedef Koyun

Sosyal medya pazarlama eforunuzla gerçekten neye ulaşmak istiyorsunuz? Şirketinizin bilinirliliğini mi arttırmak istiyorsunuz yoksa daha çok satış yapmayı mı amaçlıyorsunuz? Veya takipçilerinizle bağlantınızı güçlendirmek mi istiyorsunuz? Hedef koymak her sosyal medya pazarlama stratejisi için gerçek anlamda bir mihenk taşıdır. Eğer neye ulaşmaya çalıştığınızı bilmiyorsanız performansınızı belirli bir şeye göre ölçemezsiniz. Sosyal medya pazarlama hedeflerinizi nasıl tanımlarsınız? Sosyal medya pazarlama hedefleriniz aşağıdaki 5 temel hedefe uymalıdır:

  • Spesifik: Sosyal medya hedefleriniz açık ve tanımlanmış olmalı.
  • Ölçülebilir: Hedeflerinizin ilerleyişini ölçebiliyor olmalısınız.
  • Ulaşılabilir: Ulaşabileceğiniz hedefler belirlemelisiniz.
  • Gerçekçi: Hedeflerinizi zamana, kaynaklara ve pazarlama bütçenize göre belirlemelisiniz.
  • Zamana Duyarlı: Raporlama ve takip için hedeflerinizi belirli bir zaman diliminde gerçekleştirebilecek şekilde koymalısınız.

Aynı zamanda hedeflerinizin şirketinizin kapsayıcı stratejik hedefleriyle hizalı olduğundan emin olmalısınız. Çoğu şirket stratejilerinde aşağıdaki hedeflerini karışımını amaçlar:

  • Marka bilinirliliğini arttırmak.
  • Sadık bir takipçi kitlesi oluşturmak ve ürün veya servisleri tanıtmak.
  • Yeni çıkan ürünler hakkında konuşulma sağlama.
  • Geri dönüş oranını arttırmak ve yatırım getirisini geliştirmek.
  • Web sitesi trafiğini arttırmak.

Bazı şirketler her sosyal medya ağı için farklı hedefler koyar, bu da iyi bir yöntemdir. Size tavsiyemiz organizasyonunuzun ihtiyaçlarına göre her ağ için iki-üç hedefi göz önünde bulundurmalısınız.

3- Anahtar Başarı Metriklerini Belirleyin

Sosyal medya pazarlama stratejinizin hedeflerini belirledikten sonra bunları efektifliğini ölçmek için anahtar başarı metriklerini belirlemelisiniz. Sosyal medya stratejinizin başarısını basit ve direkt olarak takip edecek metriklere göz atmalısınız. Aklınızda bulundurmanız gereken beş metrik:

  • Web sitenize yönlendirilen trafik
  • Etkileşim/Erişim
  • Topluluk büyümesi ve etkileşimi
  • Duyarlılık
  • Geri dönüş

Bu metriklerin hepsi sosyal medya pazarlama planı için faydalı değildir, genel sosyal medya pazarlama hedeflerinizle alakalı olan metrikleri seçmelisiniz. Örneğin eğer sosyal medya aracılığıyla satış yapmak temel motivasyonunuzsa web sitenize yönlendirilen trafik ve sonradan gelen geri dönüşlere odaklanmalısınız. Eğer temel hedefiniz marka imajı oluşturmaksa duyarlılığı ölçmelisiniz.

4- Mevcut Sosyal Medya Mevcudiyetinizi Denetleyin

Hedef kitlenizi ana hatlarıyla belirlediniz, çabalarınız için açık hedefler koydunuz ve anahtar başarı metriklerini tanımladınız. Sıra mevcut sosyal medya pazarlama mevcudiyetinizi denetleyip nasıl ilerleyeceğiniz belirlemekte. Bulunduğunuz mevcut sosyal medya alanını bilmeden işiniz için efektif ve gerçekçi bir sosyal medya pazarlama planı oluşturamazsınız. Mevcut sosyal medya mevcudiyetinizi nasıl denetlersiniz? Pozisyonunuzu denetlerken bakmanız gereken bazı alanlar:

  • Hangi sosyal medya platformlarında en çok aktifsiniz?
  • Bu ağlardaki profilleriniz komple iyileştirilmiş mi?
  • Her bir ağda kaç takipçiniz var?
  • Hangi platform size en çok yatırım getirisi sağlıyor?
  • Rakiplerinize göre sosyal medya mevcudiyetiniz ne durumda?

Sosyal medya pazarlama planınızdaki hedeflerinize göre her zaman mevcut sosyal medya mevcudiyetinizi denetlemelisiniz. Hedefleriniz üzerinde etkisi olan tüm elementleri kontrol ettiğinizden emin olun ki ölçme ve değerlendirme yaparken çok daha isabetli kararlar verebilin.

5- En Verimli Sosyal Medya Yönetim Aracını Seçin

Araçlar zorlu görevlerin kolayca tamamlanmasını sağlar ve bu sosyal medya pazarlama araçları için de geçerlidir. En iyi sosyal medya işletimi araçlarını seçmek yalnızca görevi kolaylaştırmaz, aynı zamanda size çok zaman kazandırır. Fakat doğru aracı seçmek göz korkutucu bir görev olabilir, her sosyal medya aracı kendinin çok efektif olduğunu iddia eder. En iyisini nasıl seçersiniz? İşiniz için en iyi sosyal medya aracını seçerken şu soruları sormalısınız:

  • Sosyal medya ile neye ulaşmak istiyorsunuz?
  • Sizi sosyal medya aracı bakmaya ne teşvik etti?
  • Hangi sosyal medya ağını hedeflemek istiyorsunuz?
  • Ücretli sosyal medya kampanyaları mı düzenlemek istiyorsunuz?
  • Sosyal dinleme mi yapmak istiyorsunuz?

6- İçeriği Oluşturun ve Düzenleyin

Sosyal medya stratejinizin başarı ya da başarısızlığı oluşturup düzenleyeceğiniz içeriğe bağlı olarak belirli olacaktır. Genellikle sosyal medyadaki kitlelerin en iyi tepki verdiği tipte içerik konularının bazıları:

  • İnsanların problemlerini çözen eğlenceli ve işe yarar içerikler.
  • Bilinirliliği yayan içerikler(örn: adım adım rehberler).
  • Listeler.
  • Çekilişler, yarışmalar ve bedava şeyler.
  • Kuponlar ve promosyonlar.

Sosyal medya için içerik oluşturup düzenlerken anahtar nokta paylaştığınız içeriğin kitle bazlı olmasından emin olmaktır. Bu etkileşimi maksimum düzeye getirmek ve marka bilinirliliğini arttırmanıza yardımcı olacaktır.

7- Analiz Edin ve İyileştirin

En başarılı dijital pazarlamacılar bile sosyal medya pazarlama planlarını deneme ve hata verme seviyelerine göre yeniden değerlendiriyor. Sosyal medya pazarlama planınızda verileri analiz ederek stratejinizi iyileştirmek başarıda kritik rol oynar. Ayrıca ana elementleri takip ve analiz ederek yatırım getirinizi arttırabilecek olacağınızı unutmayın. Sosyal medya pazarlama planınızı analiz edebilmek ve iyileştirebilmek için, stratejilerinizin performansını başta belirlemiş olduğunuz ana başarı metriklerine ölçmelisiniz ve buna göre planınızın optimal başarısı için ince ayarlamalar yapmalısınız. Semanticum gibi araçları kullanarak sosyal medya pazarlama aktivitelerinizi takip ve analiz edebilirsiniz, sonrasında bu metrikleri anahtar performans belirleyicilerinizle ölçüm konusunda karşılaştırabilirsiniz. Unutmayın, başarılı bir sosyal medya stratejisi asla değiştirilemez olmamalıdır. Sosyal platformlarda pazarlama doğası gereği gelişim gösteren bir iştir.

Sonuç olarak, işiniz için bir sosyal medya planı oluşturmak sıkıcı ve yorucu bir görev olmamalıdır. Eğer yukarıda bahsettiğimiz adımları izlerseniz başarılı bir sosyal medya planını kolayca formül haline getirebilirsiniz. Bu da sizi rakiplerinizden ayrıştıracaktır.

Neden sosyal medyayı kullanmalısınız?

Sosyal medya pazarlamanın derinliklerine dalmadan önce, markanız için sosyal medyayı neden kullanmanız gerektiğini açıklayalım:

Sosyal medya pazarlaması ilişkiler kurmanıza yardımcı olur

Sosyal medya, sunduğunuz ürün ve hizmetlerle ilgilenen potansiyel müşterilerle ilişkiler kurmanız için mükemmel bir yerdir. Doğrudan mesajlaşma ve içerik gönderilerine yorum yapma gibi özellikler aracılığıyla potansiyel müşterilerle bire bir etkileşim kurmanız için size bir ortam sağlar. İlişkiler ve topluluklar oluşturmak, işletmenizin çevrimiçi büyümesine yardımcı olmak için değerlidir.

İnsanlar işletmenizi tanıdıklarında ve markanıza güvendiklerinde, satın alma zamanı geldiğinde sizi seçme olasılıkları daha yüksektir.

Sosyal medya, marka bilinirliğini artırmanıza yardımcı olur

Marka bilinirliği , işletmeniz için potansiyel müşteriler kazanmanıza yardımcı olmak için esastır. İnsanlar sosyal medyada sizinle bağlantı kurduğunda, kim olduğunuzu ve neler sunduğunuzu öğrenirler. Sosyal medya, markanızı potansiyel müşterilerin önüne koymanızı sağlar.

Takipçilerinizin haber beslemelerinde görünen içerikleri yayınlayabilir ve takipçilerinizi, içeriklerinizi kendilerini takip eden kişilerle paylaşmaya teşvik edebilirsiniz. Bu sayede daha geniş kitlelere ulaşabilirsinzi.

Sosyal medya, web sitenizdeki trafiği artırmanıza yardımcı olur

Sosyal medya, markanızın web sitesindeki trafiği artırmanız için değerli bir yoldur . Sosyal medya profillerinizde web sitenizin bağlantılarını paylaşabilir ve kullanıcıları sitenizdeki sayfaları ziyaret etmeye teşvik edebilirsiniz. Sonuç olarak, daha fazla insan blog yazılarınızı okumak, ürünlerinizi kontrol etmek veya hizmetlerinizi öğrenmek için web sitenizi ziyaret edebilir.

Sosyal medya platformları nelerdir?

Sosyal medya pazarlama kılavuzumuzda bir sonraki adım, aralarından seçim yapabileceğiniz sosyal medya platformlarıdır. Markanızı internette büyütmek için kullanabileceğiniz yüzlerce sosyal medya platformu var. Burada hepsinden bahsetmeyeceğiz ancak, işinizi büyütmek için kullanabileceğiniz en popüler sosyal platformlardan bazılarını paylaşıyoruz:

  • Facebook : Her ne kadar eski popülerliği olmasa da. Facebook hala dünyanın en büyük sosyal mecralarından birisidir. Bu platform,potansiyel müşterilerinizle birden fazla içerik türünü paylaşmak için idealdir. Fotoğraflardan bağlantılara, içeriğe ve anketlere kadar, kitlenizin dikkatini çekmek ve bilgilendirmek için çok sayıda içerik türü oluşturabilirsiniz.
  • Instagram : Instagram, özellikle shop özelliği ile perakende satıcıların popüler sosyal medya platformudur. Bu platform, fotoğraf ve videolarla takipçilerinize markanızın ürünleri veya hizmetleri hakkında fikir vermek ve satış yapmak için idealdir.
  • Twitter : Twitter, şirketiniz hakkında kısa tanıtımları, blog içerikerini, haberleri çevrimiçi olarak paylaşmak için popüler bir platformdur. Satış odaklı değildir. Ancak müşteri hizmetleri olarak mutlaka kullanmalısınız. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu bir marka ile ilgili şikayeti olduğunda bu konuda tweet atar. Twitter’da diğer mecralarda olduğu gibi hedef kitlenizin markanıza aşina olmalarını sağlamak için fotoğraflar, videolar ve anketler gibi içerikler yayınlayabilirsiniz.
  • Pinterest : Pinterest, fotoğraf, video ve GIF’leri hedef kitlenizle paylaşmanıza olanak tanıyan başka bir görsel sosyal medya platformudur. Özellikle ev dekorasyonu alanında fikir edinmek için yoğun olarak kullanılır. Kaliteli web sitesi trafiği sağlar. Bu platform, içerik panoları oluşturmanıza ve bunları hedef kitlenize sorunsuz bir deneyim sağlamak için düzenlemenize olanak tanır.
  • LinkedIn : Profesyonel bağlantılar kurmak istiyorsanız, LinkedIn tam size göre bir platform. Bu platform, şirketiniz hakkında faydalı bilgileri paylaşmak için endüstri liderleri ve işletmelerle bağlantı kurmanıza olanak tanır.
  • YouTube : Bu video tabanlı platform, faydalı içerikleri hedef kitlenizle paylaşmanız için mükemmel bir yerdir. Nasıl yapılır videolarından bilgilendirici videolara kadar , potansiyel müşterilerinize aktif olarak aradıkları bilgiyi sağlayabilirsiniz.
  • TikTok : Sosn dönemin yükselen yıldızı TikTok kısa ve eğlenceli videolar için biçilmez kaftandır. TikTok pazarlaması, Etkileyici pazarlama, TikTok reklamcılığı ve organik viral içerik oluşturma gibi farklı taktikleri içerebilir.TikTok’un diğer sosyal mecralardan farkı; TikTok , erişim ve katılım söz konusu olduğunda pazarlamacılara eşit şartlar sağlar . Instagram veya YouTube gibi sosyal medya platformlarından farklı olarak takipçisi sıfır olan TikTok hesapları, algoritmanın viral yapısı sayesinde yeni bir videoda milyonlarca görüntülenme alabiliyor.

     

    En yaygın sosyal medya hedeflerinden bazıları şunlardır:

    Marka bilinirliğini artırma

    Marka bilinirliğini ölçmek için temel metrikler şunlardır:

    • Takipçi sayısı: “Potansiyel olarak kaç kişiye ulaşabilirsiniz?”
    • Sosyal medya gönderilerinizin erişimi : “Her gün/hafta/ay kaç kişi ulaşıyor?”
    • Bahsetmeler, paylaşımlar ve RT’ler : “Kaç kişi markanız hakkında konuşuyor veya sosyal medya yayınlarınızı paylaşıyor?”

      Web sitesi trafiği:

      Trafiği ölçmek için temel metrikler şunlardır:

      • Sosyal medyadan gelen trafik : “Sosyal medya kanallarınızdan web sitenize kaç ziyaretçi geliyor?”
      • Genel trafiğin payı : “Sosyal medya toplam trafiğinizin ne kadarını oluşturuyor?”
      • Sosyal medya trafiğinin hemen çıkma oranı : “Sosyal medyadan gelen trafiğin kalitesi nedir?”

      Potansiyel müşteriler oluşturma

      Potansiyel müşteriler için temel metrikler şunlardır:

      • Sosyal medya aracılığıyla toplanan kişisel bilgiler : “Sosyal medya aracılığıyla kaç potansiyel müşteri topladınız?”
      • Katılım : “Sosyal medya yarışmanıza veya etkinliklerinize kaç kişi katıldı ve bilgilerini sizinle paylaştı?”
      • Potansiyel müşteri yaratan sosyal medya gönderilerinize yapılan tıklamalar: “Bu gönderilerdeki mesajlarınız ne kadar iyi?”
      • Sosyal medyadan potansiyel müşteri dönüşümleri : “Sosyal medyadan gelen potansiyel müşteriler ne kadar kaliteli?”

       

    •  
    • Gelir artışı

      Gelir artışını izlemek için temel metrikler şunlardır:

      • Kayıtlar / Gelir : “Sosyal medya kanallarınız ne kadar kayıt veya ne kadar gelir getiriyor?”
      • Reklamlardan elde edilen gelir : “Sosyal medya reklamlarınız ne kadar gelir getiriyor?”

      Etkili sosyal müşteri hizmeti

      Müşteri hizmetleri etkinliğinizi izlemek için metrikler:

      • Destek sorularının sayısı : “Şirketiniz için sosyal medya müşteri desteği talebi var mı?”
      • Tepki süresi : “Müşterilerinize ne kadar hızlı geri dönüyorsunuz?”
      • Müşteri Memnuniyeti Puanı ( CSAT ) : “Müşterileriniz hizmetinizden ne kadar memnun?”

     

Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Top