X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro
USD 0

Hoşgeldiniz

Lütfen Giriş Yapın

Girişimcilik Nedir? Nasıl Olunur?

AnasayfaYazılarGirişimGirişimcilik Nedir? Nasıl Olunur?

Girişimcilik Nedir?

En genel anlamıyla girişimcilik, maddi olanaklar ile yeni fikirleri bir araya getirerek bir değer üretmek anlamına gelir. Bu değerin amacı sosyal fayda ya da ticari faaliyet oluşturmak olabilir. Bir başka açıdan bakacak olursak girişimcilik, kişilerin kariyerlerini hayalleri ve istekleri doğrultusunda ölçeklendirmesi ve yönlendirmesidir. 

Girişimcilik, yeni bir fikir üretmek, kar getiren bir ürünü sunmak için bir işletme kurmak ve geliştirmektir. Girişimcilikte bulunması gereken dört önemli unsur vardır. Bunlar; emek, doğal kaynaklar, sermaye ve müteşebbis yani girişimcidir. 

Girişimcilik için yalnızca ticari faaliyette bulunmak gerekmez. Doğa için yapılan herhangi bir eylem de girişimcilik sayılabilir. Günümüz dünyasında yaşanan dijital dönüşüm, girişimciliği de büyük ölçüde etkilemiştir.

Girişimci Kime Denir?

Girişimci, sözlük anlamına göre, her türlü riski göze almış, atılgan, yeni bir değer oluşturmak için harekete geçmiş kişi anlamına gelmektedir. Diğer insanlar yalnızca sıkıntıları görürken girişimciler bu sıkıntılara çare bulmaya çalışan kişilerdir. Girişimci, kar edeceği bir işi yaratma eğilimindedir. Girişimciler, fikri yaratır ve uygulamaya başlar. Fikir ve vizyon girişimciler için büyük önem taşır. Fakat tek başına fikir ve vizyon yeterli olmayacaktır. Bunun yanı sıra iyi bir planlamaya sahip olmak da gerekir. 

Büyük risk almak bazen bir girişimci için temel adımdır. Uzunca bir süre yoğun çalışmak ve fikirleri hayata geçirmek gerekir. Girişimci olmak için fiziksel bir mekana gerek yoktur. Dijital alanda yeni bir iş kurmak da bir girişimcilik örneğidir.

Başarılı Girişimci Nasıl Olunur?

  1. Fikrin Uygulanabilirliğine Dikkat Edin

Gün içerisinde birçok insanın aklından harika fikirler geçiyor olabilir. Fakat bunların gerçekleşmemesindeki en büyük nedenlerden biri de uygulanabilir olmamaları. Başarılı girişimcilerin hayal kuran ve fikirlerinin üzerine giden insanlar olduklarını biliyoruz. Fakat nihayetinde bulunan fikrin yapılabilir olması gerekiyor. Unutmayın ki hayata geçirilmeden önce fikir size harika gelebilir ancak süreç içerisinde tahmin bile edemeyeceğiniz zorluklarla da karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle öngörünüzü, fikrin gerçekleştirilebilir olup olmadığını mutlaka analiz edin. Sağlam adımlarla başlamak sizi başarılı bir girişimci olma yoluna sokacaktır.

  1. Analiz Yapın

Girişimcilerin en sık yaptığı hatalardan biri piyasayı, potansiyel rakiplerini ve ortaya attıkları fikri analiz etmemektir. Öncelikle ortaya attığınız fikrin ne kadar işe yarar olduğu, ne tür problemleri ya da eksiklikleri gidereceği gibi konular üzerine analiz yapın. Bunun için tabii ki bir pazar araştırmasına da ihtiyaç duyacaksınız. Ortaya koyduğunuz fikri sunacağınız bir pazar var mı, yoksa bunu oluşturma kısmı size mi düşecek incelemeniz gerekiyor. Ayrıca ortaya çıkabilecek ya da hali hazırda orada bulunan rakiplerinize karşı nasıl bir strateji izlemeniz gerekeceği üzerine de kafa yormalısınız.

  1. Gerçekçi Bir Plana Göre İlerleyin

Herkes asgari imkanları sağladığı sürece girişimci olabilir, faka başarılı bir girişimci işe girişmeden önce gerçekçi bir plana göre ilerler. En başında yapacağınız işe dair bir planınız olması gerekiyor. Bunu yazılı bir hale getirmek, uygulamak açısından oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca bu plana, fikriniz dahilindeki tüm teknik konuları da eklemelisiniz. Bu şekilde ortaya çıkartacağınız fikrin işlenebilirliği ve sürdürülebilirliği konusunda da fikir sahibi olursunuz. Ayrıca fikri ortaya atarken kullandığınız planı da gelişmeler çerçevesinde sıklıkla güncellemeniz de gerekecektir. Bu sayede ortaya çıkacak sorunların üstesinden daha rahat gelebilir ve piyasaya adapte olabilirsiniz.

  1. Profesyonel Yardım Almaktan Çekinmeyin

Girişimcilik denildiğinde her ne kadar fikri ortaya atan kişinin omuzlarında yükselen bir proje imajı oluşsa da, alanda başarılı olan bütün girişimciler, ihtiyaçları olduğunda profesyonellerden destek alırlar. Bu destek ihtiyaç duyulan her alanda olabilir. Örneğin en önemli konulardan biri olan mali ve hukuki konularda, işi yapacağınız ülkenin hukuk sistemini iyi bilen bir profesyonelden mutlaka yardım almalısınız. Farkında bile olmadan yapacağınız ufak bir hata bütün emeğinizin boşa gitmesine neden olabilir. Ayrıca zayıf olduğunuzu düşündüğünüz konularda da mutlaka ilgili kişilerin yardımına başvurun. Örneğin müşteri ilişkileri konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip değilseniz, bu alanda uzman bir kişiden alacağınız görüşler, fikrinizi potansiyel müşterilere ulaştırmanızı kolaylaştırabilir.

  1. Tecrübeli Olduğunuz Bir Alana Girin

Girişimcilik her ne kadar sıfırdan başlamak gibi gözükse de, tecrübe sahibi olduğunuz bir alana yönelmeniz her zaman daha iyi olacaktır. Bu durum aslında fikrinizin uygulanabilir olup olmamasıyla da yakından alakalı. Size uzak olan bir alan hakkında ortaya attığınız fikrin geleceğini tahmin edemeyebilirsiniz fakat daha önce aşina olduğunuz, tecrübe ettiğiniz alanda gerçekleştireceğiniz projelerin altından çok daha rahat bir şekilde kalkabilirsiniz. Eğer bu şekilde olmasa bile, yanınızda girmek istediğiniz alana dair bilgisi olan bir kişi mutlaka bulunmalı. Hiç tanımadığınız bir sektöre girerken fikir danışacağınız biri olduğu takdirde, ekstradan çıkan zorlukları daha kolay atlatabilirsiniz.

  1. Sermayenizi Doğru Kullanın

Başarılı girişimcilerin birçoğu, hayallerini gerçekleştirmeye kısıtlı bir bütçe ile başladıklarını söylüyorlar. Fakat onların doğru yaptıkları şey, ellerindeki kısıtlı bütçeyi olabilecek en iyi şekilde değerlendirmek. İşe yeni başlayan girişimcilerin en sık yaptıkları hatalardan biri, sermayelerini doğru kullanmamaktır. Bir iş planı olduğu gibi, her girişimcinin aynı zamanda bir harcama planı da olmalıdır. Gereksiz harcamalardan ve projeniz ile alakası olmayan yatırımlardan kaçınmalısınız. Sermayenin planınıza göre doğru dağıtılmış olması ve doğru yerlerde kullanılması sizi başarıya götüren adımlardan biri olacaktır.

  1. Daima Bir Çıkış Planınız Olsun

Çıkış planı fikri, girişimciliğin ruhu ile ters düşüyor gibi gözükebilir. Aslında birçok girişimci de bunu böyle değerlendiriyor. Fakat burada önemli olan, projeyi oluşabilecek herhangi bir soruna karşı hazırlamaktır. Büyük emekler harcayarak başladığınız projeden zararla ayrılmak istemezsiniz. Bunun için her duruma yönelik bir planınız olmalı. Önemli olan projeden alabileceğiniz en fazla verimi alıp, zararı en aza indirebilmektir. Her duruma hazırlıklı olmanız gerekiyor. Ayrıca bir çıkış planı yaptıysanız, gerçekleştirmek isteyeceğiniz diğer fikirleriniz için de potansiyel bir gelecek yaratmış olursunuz.

  EN İYİ 5 GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ

Her yeni gün yeni bir girişimci doğuyor ve bu girişimcilerin faaliyeti zaman içerisinde ses getirecek seviyeye ulaşabiliyor. Bugüne değin başarıyla sonuçlanan girişimcilik faaliyetlerinin sayısı bir hayli çok olsa da yazımızda yer vereceğimiz 5 örnek şöyle:

  1. Amazon-Jeff Bezos

Amazon, global çapta hizmet veren çevrim içi bir e-ticaret sitesi. Amazon; çocukluk yıllarından itibaren elektronik cihazlara ilgi duyan, yüksek tahsilinin ardından bilgisayar programcısı olarak iş hayatına atılan ve başarısız birkaç iş girişiminde bulunduktan sonra internetin büyüme hızını erkenden keşfeden Jeff Bezos tarafından, başlangıçta e-kitap ticareti yapmak için kuruluyor. Amazon bugün, dünyanın en değerli teknoloji şirketleri arasında ilk 5’te yer alıyor.

  1. eBay-Pierre Omidyar

Açık artırma usulüyle hizmet veren en büyük alışveriş sitesi eBay, Pierre Omidyar tarafından kuruluyor. 1995 yılında kendi sitesi üzerinden satış yapan (AuctionWeb projesi) Omidyar, trafiğin yükselişe geçmesinin ardından alışveriş yapmak için siteye gelenlerden ufak ücretler almaya başlıyor ve artan işlerin takibi için ekip kuruyor. Erişilen başarı ardından Omidyar, eBay’ın 1998 yılında halka arz edilmesiyle genç bir milyarder girişimci olma şansı yakalıyor.

  1. WhatsApp-Jan Koum

Telefonla mesajlaşmayı farklı bir boyuta getiren ve bugün milyonlarca kullanıcıya hizmet veren mesajlaşma uygulaması WhatsApp, Ukraynalı Jan Koum tarafından kuruluyor. Günümüzde milyar dolarlık servetiyle tanınan Koum, Sovyetler Birliği dönemi Ukrayna’sında geçim sıkıntısı çekerek büyüyor. Koum’un hayatı, ilk gençlik yıllarında ailesiyle birlikte ABD’ye göç ettikten sonra değişmeye başlıyor. Önce sıradan işlerde çalışan ancak bilgisayarlara karşı yoğun bir ilgisi olan Koum, 18’inde hacker oluyor, 1997 yılında Yahoo’da işe giriyor. Birikimini, ilgisini ve hayallerini ise 2009 yılında kurduğu WhatsApp’a aktararak başarılı bir girişimci olarak anılmaya başlıyor.

  1. Alibaba-Jack Ma

Dünyanın en değerli şirketleri arasında bulunan Alibaba, 1999 yılında kurulan bir e-ticaret şirketi. Kurucusu Jack Ma, başarısız okul ve iş yaşantısından sonra turist rehberi olarak çalışmaya başlıyor, turistlerden dil öğrenerek Çin’de üretilen ürünleri dünyaya pazarlamanın altyapı hazırlıklarından en önemlisi iletişim kurma ayağını tamamlamış oluyor. İnternette yaptığı araştırmalarda Çin’i bulamayan Ma, önce bir tercüme sitesi, daha sonra Çinli emekçilere destek olmak için Alibaba’yı kuruyor. Alibaba, yıllar içinde halka arz edilerek büyüyor ve bugünün devi hâline geliyor.

  1. Yemeksepeti-Nevzat Aydın

Yemek Sepeti, Türkiye’nin en iyi girişimleri arasında gösterilen çevrim içi bir yemek siparişi mecrası. Nevzat Aydın tarafından, Melih Ödemiş ve Cem Nufusi’nin de desteğiyle 2000 yılında kurulan Yemeksepeti, 10 yıl içinde bilinirliğini artırıyor, sipariş alma/verme sayısını hızla katlıyor, hatta kurucusunu dünya genelindeki 150 girişimci arasına sokuyor ve 2015 yılında yatırım almayı başarıyor. Bu başarılı işin tohumları, Aydın’ın Silikon Vadisi’ndeki eğitimi sırasında atılıyor.

Girişimcilikte dikkat edilmesi gereken 8 nokta

1.İş kolunuzu doğru analiz edin

Başarılı bir işletme sahibi olmak, iyi bir iş fikrini ve pazarı doğru analiz etmeyi gerektirir. Girişimde bulunacağınız iş kolunu ve sektörü doğru analiz edin. İş planınızı mevcut gerçekler ve olasılıklar üzerinden yapın.

2.Kuluçka merkezlerinden yararlanın

Kuluçka merkezleri, girişimcileri ve genç şirketleri yetiştirmek için özkaynak sağlayan şirket, üniversite ya da diğer kuruluşlardır. Ofis ortamı, danışmanlık ve nakit yatırımları için bu merkezlerden yararlanın.

3.Sınırlarınızı bilin

Kendinize güvenin ama sınırlarınızı bilin. Güçlü ve zayıf yanlarınızı masaya yatırın. Kişisel ve mesleki eksiklerinizi geliştirmeye yönelik adımları mutlaka atın.

4.Sadece maddi getiriyi düşünmeyin

Sadece maddi getirisini düşünerek bir işe adım atmayın. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirecek ürün veya hizmetler geliştirmeye odaklanın.

5.Zamanı doğru yönetin

Başarılı insanlar zamanlarını iyi kullanırlar ve dış etkenlerin zamanlarını kontrol etmesine izin vermezler. Zamanını iyi yönetemeyen bir girişimcinin başarılı olma olasılığının düşük olduğunu unutmayın.

6.Özgün olun

Öncelikle taklit edenin değerinin olmadığının farkında olun. Düşünmek ve yeni çözüm yolları bulmaya odaklanın, yapılan işleri taklit etmekten uzak durun.

7.Teknolojiyi takip edin

Teknolojideki gelişmeleri yakından takip edin. Ürün ve hizmetinizi müşteri ihtiyaçları ve gelişen teknolojiler yönünde geliştirin.

8.Rol modellerin öykülerini okuyun
Başarılı insanlar, geçmişlerinde verdikleri önemli kararların ve yaşanmış bazı anların, bugünkü başarılarına büyük katkılar sağladıklarından bahsederler. Başarılı rol modellerin kendinizi içinde bulacağınız başarı ve başarısızlık hikayeleri, size yol gösterecektir.

Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Top