X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro
USD 0

Hoşgeldiniz

Lütfen Giriş Yapın

Dijital Pazarlama Nedir? Dijital Pazarlama Stratejileri Nelerdir?

AnasayfaYazılarDijital PazarlamaDijital Pazarlama Nedir? Dijital Pa...

Dijital Pazarlama Nedir?

Son 16 yılda dünyada pazarlama yönünde çok fazla değişiklik oldu. Gelişen teknoloji ile artan bant genişlikleri ve çoğalan mobil cihazlar, yaşam biçimimizi değiştirmekle birlikte alışveriş ve satın alma alışkanlıklarımızı da tümüyle etkiledi. Dijital pazarlama, bir firmanın veya markanın dijital ortamdaki pazarlama sürecine verilen addır. Günümüzün en yeni ve en geliştirilmeye müsait olan pazarlama yöntemidir. Dijital Pazarlama. Radyo, televizyon, gazete ve fiziksel panoların aksine daha interaktif yöntemleri kullanarak tüketici ile iletişim halinde olan dijital pazarlama yöntemleri gün geçtikçe yenilikçi yaklaşımlarla güncellenmektedir.

Dijital pazarlama; yazılı basın, radyo, televizyon ve billboardlar gibi geleneksel pazarlama kanallarından uzak yöntemlerle, yani internet ortamında mobil ve diğer interaktif kanalları kullanır. Aynı zamanda interaktif pazarlama,  online pazarlama, e-marketing ve web pazarlama diye de çeşitli isimlerle de anılır. Dijital pazarlama her zaman kitlenize doğru yerde ve doğru zamanda bağlantı kurmak için vardır; yani internette.

Dijital Pazarlama Ne İşe Yarar? Önemi Nedir?

Dijital pazarlamanın ne olduğunu bilmek önemlidir elbette. Fakat e-ticaret girişimcileri için asıl önemli olan, ne işe yaradığını bilmektir. Dijital pazarlama daha fazla potansiyel müşteriye, daha doğru bir kitleye, daha hızlı ve daha etkili ulaşmak için işe yarayan stratejiler bütünüdür. Dijital pazarlamada reklam performansları net değerlerle ölçülebilir, doğrudan spesifik bir kitleye hitap edilebilir ve potansiyel müşteri ile karşılıklı iletişim kurulabilir.Böylece

performans pazarlamaile ilgili aksiyonlarınızı daha net alabilirsiniz.TÜİK araştırmalarına göre2020 yılında 16 - 74 yaş arasındaki bireylerin internet kullanım oranının %79’a, evden internete erişim imkânının ise %90,7’ye ulaşması, dijital pazarlamanın ne işe yarayabileceği hakkında çok net fikirler verebilir. İstatistiklere bakmak, dijital pazarlamanın mantığında her zaman vardır. Öyle ki dijital pazarlamanın en iyi numarası, sonucunun ölçülebilir olmasıdır. Mobil genişbant bağlantı ile internete erişim oranının da %86,9’a ulaştığını görmek, dijital pazarlamanın önemini artıran bir başka sayısal veridir.

Dijital pazarlama nerelerde kullanılır?

  • İnternet sitelerinde
  • Blog yayınlarında
  • E-kitaplar ve teknik sözlüklerde
  • İnfografikler
  • Etkileşimli araçlar
  • Sosyal medya kanalları (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram vb.)
  • Kazanılan çevirim içi kapsam (PR, sosyal medya ve incelemeler)
  • Çevirim içi broşürler ve ders kitapları
  • Marka varlıkları (logolar, yazı tipleri, vb.)

Dijital pazarlama taktikleri nelerdir?

1. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Web sitenizi arama motoru sonuç sayfalarında daha yüksek sıralamalarda gözükecek şekilde optimize etme işlemine denir. Web sitenizin aldığı organik (ücretsiz, doğal) trafik miktarını arttırır. Hubspot‘un verilerine göre pazarlamacılarının %61’inin en büyük önceliği sitelerinin organik görünümünü geliştirmek.

2. İçerik Pazarlama

Marka bilinci oluşturma, trafik artış, potansiyel müşteri oluşturma veya müşteriler yaratmak amacıyla içeriklerin oluşturulması ve tanıtımı. Hubspot’un 2018 araştırmasına göre pazarlamacıların %45‘i, YouTube’u içerik stratejilerine eklemeyi planlıyor.

3. Inbound Pazarlama

Inbound pazarlama, çevirim içi içeriği kullanan müşterileri çekme, dönüştürme, kapatma ve içeriğinizi sevdirmek için huni yaklaşımını ifade eder.

4. Sosyal Medya Pazarlamacılığı

Marka bilincini arttırmak, trafiği arttırmak ve işletmeniz için potansiyel müşteriler yaratmak için doğru bir yöntemdir.

5. Pay-Per-Click (PPC)

Reklamınızı tıklama başı maliyet ödeyerek verebileceğiniz reklam kanallarıdır. Bunun için en çok kullanılan kanallardan örnek olarak Google Adwords’ü örnek verebiliriz.

6. Mail Marketing

Mail marketing, müşterileriniz ile iletişim kurmanın farklı bir yoludur. Genellikle içeriği, indirimleri ve etkinlikleri tanıtmak için kullanılır; ayrıca tüketicileri işletmenizin web sitesine yönlendirmenizi sağlar. B2B pazarlamacılarının %59‘u gelir elde etme açısından e-postanın en etkili kanal olduğunu söylüyor.

7. Online PR Çalışmaları

Dijital yayınlar, bloglar ve diğer içerik tabanlı web siteleri (örn: Onedio, BuzzFeed vb) ile elde edilen marka bilinirliği çalışmalarına verilen addır.

Dijital Pazarlamanın Temel Faydaları Nelerdir?

Birçok çevirim dışı pazarlama yöntemlerinin aksine, dijital pazarlama; pazarlamacıların doğru sonuçları gerçek zamanlı olarak görmelerini sağlar. Buna örnek vermek gerekirse; bir gazeteye vermiş olduğunuz reklamın kaç tüketici tarafından görüldüğünü ve gören tüketicilerin % kaçının ilgisini çektiğini ölçümleyemezsiniz. Bu reklamın herhangi bir satıştan sorumlu olup olmadığını bilmenin de kesin bir yolu yoktur.

Öte yandan, dijital pazarlama ile pazarlama çabalarınızın neredeyse her yönünün ROI’sini ölçebilir ve analiz ederek reklamınızın başarısını ölçebilirsiniz.

Dijital Pazarlama İle Geleneksel Pazarlama Arasındaki Fark Nedir?

Pazarlama yöntemlerinin sınırı yoktur. Siz bile kendinize daha önce pek kullanılmamış bir strateji yaratabilirsiniz. Ama sonuç olarak her bir strateji diğerinden farklıdır. Dolayısıyla etkilerinin ve geri dönüşlerinin farklı olması da muhtemeldir. Bu yüzden her geçen gün yeni bir pazarlama yöntemi ile karşılaşıyoruz. Aslında bu yeni stratejilerin büyük çoğunluğu, mevcut dijital pazarlama tekniklerinin türevleri olarak karşımıza çıkar. Bu durum da pazarlama tekniklerini geleneksel ve dijital olarak iki ana gruba ayırır. Peki, bu terimlerin farkları nedir?

· Maliyet

Geleneksel pazarlamanın temel araçları televizyon ve gazetedir. Basılı mecranın ve profesyonel reklam filmlerinin geniş bir bütçe gerektirdiği de bilinen bir gerçektir. Dijitalde ise pazarlama süreçlerinin çoğuna ücret ödemeniz gerekmez, yapacağınız ödemeler içinse çok geniş bir bütçeye ihtiyacınız yoktur. Örneğin sosyal medyada sadece reklam için para ödersiniz. Aktör, senarist, yönetmen, reklam yazarı gibi büyük bir ekip yerine görev yapan tek bir kişi vardır: Influencer.

· Zaman ve Süreklilik

Geleneksel pazarlama yöntemleri ile yapacağınız reklamlar, belirli zaman dilimlerinde tüketiciye gösterilir ve potansiyel müşterileriniz o zaman dilimlerinde sizin reklamlarınızı görmeyebilir. Süreklilik sağlamak zor olduğu için marka bilinirliğinin artışı da yavaş olur. Dijitalde böyle bir durum söz konusu değildir. Dijital pazarlama ile reklamlarınız 7/24 yayında olur. Viral olacak bir reklam ise marka bilinirliğini hızlıca artırabilir.

· İletişim ve Etkileşim

Tek yönlü reklam yapmaya olanak tanıyan geleneksel pazarlama ile potansiyel müşterilerinizin tepkisini ölçemezsiniz. Çünkü bu yöntemde müşterinin reklamı gördüğünde ya da duyduğunda ne tepki verdiğini bilemezsiniz. Dijital pazarlamanın özellikle sosyal medya kolunda yorum yapma ve mesaj atma gibi iletişim seçenekleri vardır. Reklamları görenler fikirlerini bildirebilirler ve soru işaretlerini hızlıca gidererek gerçek müşteriye dönüşebilirler.

·  Performans Analizi

Dijital reklamların ölçülebilir olması önemli bir avantajdır. Geleneksel reklamların ne kadar görüntülendiği bile net bir şekilde bilinemezken dijital reklamların görüntülenme ve tıklanma sayıları net bir şekilde görülebilir. Ayrıca bir ürün satışı söz konusuysa, kaç kişinin reklama tıklayarak o ürünü aldığını bile ölçebilirsiniz.

· Hedef Kitle Erişimi

Şans faktörüne geleneksel pazarlamada daha çok ihtiyaç duyarsınız. Çünkü reklamlarınız gösterildiğine onu görenler bazen potansiyel müşterileriniz olmayabilir. Dijital pazarlamada ise reklamlarınızın kime gösterileceğini ayarlama şansınız vardır. Böylece ürün ve hizmetleriniz ile ilgilenen kişilere doğrudan ulaşabilirsiniz. Bu liste uzatılabilir ve liste uzatıldıkça yeni farklar da ortaya çıkabilir. Dijital pazarlamanın özgür dünyası her geçen gün yeni bir kapı açar, bu da geleneksel pazarlamadaki bir kapının kapanması anlamına gelir. Dolayısıyla inovatif dijital pazarlama örnekleri çoğaldıkça, hemen yarın bile bu listeye yeni bir madde eklenebilir.

Dijital pazarlama temel performans göstergeleri

Dijital pazarlamanın temel performans göstergeleri (KPI), pazarlama kampanyası performansını ölçmek için kullanılır. Dijital pazarlamacılar sonuçları izlemek için bir dizi temel performans göstergesi kullanabilir. Stratejiniz üzerinde çalışırken hangi özel dijital pazarlama temel performans göstergelerinin kullanılacağını belirlemek hedeflerin ve amaçlarını belirlenmesini ve aşağıdaki veriler dahil olmak üzere kampanya performansını ölçmeyi kolaylaştırır:

  • Ziyaretçilerin web sitesine geri dönmesi. Ziyaretçilerin daha fazla içerik kullanmak veya belirli bir eylemi gerçekleştirmek için web sitenize/giriş sayfanıza geri dönmesi etkileşim kurulduğunu gösterir.
  • İlk ziyaret. İnsanların web sitenizi nasıl bulduklarını ve bulduklarında nasıl etkileşime girdiklerini anlayın.
  • Web trafiği kaynakları. İnsanların web sitenizi/giriş sayfanızı nasıl bulduklarını gösterir.
  • Toplam ziyaret sayısı. Sitenizin her bir ziyaretçisinin gezinme oturumlarının sayısı.
  • Toplam benzersiz ziyaret sayısı. Web sitenizi/giriş sayfanızı ziyaret eden kişi sayısı.
  • Tıklama oranı (CTR). Bir CTA veya bağlantıya tıklayan kişilerin yüzdesi.
  • Sayfada geçirilen ortalama süre. Tüm kullanıcıların tek sayfada harcadığı ortalama süre.
  • Pazarlama ROI'si (yatırım getirisi). Bir pazarlama kampanyasının, çalışma maliyetine kıyasla ne kadar gelir getirdiği.

Dijital pazarlama: B2B ve B2C

Dijital pazarlama faaliyetlerinin en önemli hedefi, bir müşteriyi veya alıcıyı alışverişe yönlendirmektir. Dijital pazarlama, hem B2B hem de B2C pazarlama ekiplerinin daha geleneksel pazarlama taktiklerinde mümkün olmayan ölçüde daha geniş bir hedef kitleyle etkileşim kurmasına olanak tanır. Ayrıca daha çok ilgi duyan potansiyel müşterileri hedefleyebilir, pazarlama yatırım getirisini artırabilirler.

B2B dijital pazarlama

B2B dijital pazarlamanın birinci hedefi, yüksek kaliteli satışları B2B satış ekiplerine yönlendirmek ve daha yüksek dönüştürme oranları sağlamaktır. Ürünler/hizmetler daha karmaşık ve pahalı olup daha fazla kişinin katılımını gerektirdiği için B2B satın alma döngüleri genellikle daha uzun sürer.

Örneğin, aynı ürün farklı sektörlerde veya alanlarda satılabilir. Ayrıca her hesabın çoğu zaman birden fazla kanalla etkileşim kuran farklı paydaşları olacaktır. İş kolları arasında daha yüksek koordinasyon gerekir.

B2B dijital pazarlama ekipleri e-posta, web yayınları, video, LinkedIn ve Twitter gibi işletmelere odaklı kanalları yaygın olarak kullanır.

B2C dijital pazarlama

B2C dijital pazarlamanın birinci hedefi, web sitenizin trafiğini ve içeriğinizin görünürlüğünü artırarak potansiyel müşterilerin ve müşterilerin markanızı keşfetmesini ve markanızla ilgilenmesini sağlamaktır. B2C dijital pazarlama ekipleri, B2C alıcılarının markanızı keşfetmesi ve markanızla etkileşim kurması olasılığının daha yüksek olduğu tüketici odaklı kanallar seçmesi gerekir.

Dijital pazarlama geleceği

Her şey mobil platformlarda başlayarak dijital pazarlamayı olağanüstü etkiledi. Tüketici davranışı da zamanla değişti. Müşteriler şimdi markalarından daha fazla şey bekliyor ve mikro anlar önemli. Mikro an nedir? Tüketicinin bir düğmeye dokunarak, bir markayla gerçek zamanlı etkileşim kurması anlamına gelir. Dijital pazarlamacılar artık araya girmek yerine yaşamlarına değer katan ilgi çekici pazarlama mesajlarıyla mikro anlarda insanların karşısına çıkmak zorunda.

Müşteriler artık tüm kanallarda mükemmel, bağlantılı ve sorunsuz bir deneyimin yanında ve anında tatmin olmayı bekliyor. İlgilerini çekmek, güçlü bir mesaj ve memnuniyet veren, cazip bir deneyimle bu ilgiyi korumak için artık yalnızca bir mikro ana sahipsiniz. Bunu başaramazsanız sonraki teklife geçerler. Bu durum eski pazarlama yöntemlerini kullanılamaz hale getirdi.

Modern pazarlamacılar, küresel hedef kitlelerine yönelik olarak mobil öncelikli bir yaklaşımı benimsemeli. Şunu hiç aklınızdan çıkarmayın:

  • Müşteriler kişiye özel muamele görmek istiyor.
  • Müşteriler, piyasanın kontrolünü elinde bulunduruyor. Markanızla ne zaman, nerede ve nasıl etkileşim kuracaklarına onlar karar veriyorlar. Sorunsuz bir deneyim ve her kanalda diyalog başlatabilmek, arzu ederlerse bu diyalogu farklı bir kanala sorunsuzca taşımak istiyorlar.
  • Mümkün olan en kısa sürede en elverişli şekilde hizmet almak istiyorlar.
  • B2C ve B2B arasındaki duvarlar yıkılıyor. İnsanlar B2C'de yaşadıkları keyif verici deneyimleri B2B'de de görmek istiyorlar. İşin doğrusu, B2B'de de B2C'de de insanları hedef alarak pazarlama yapıyorsunuz. Pazarın artık B2ME olduğunu söyleyebiliriz.

 

Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Top