X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro
USD 0

Hoşgeldiniz

Lütfen Giriş Yapın

E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

AnasayfaYazılarE-TicaretE-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Nedir?

İnternetten para kazanmanın en popüler yöntemlerinden biri olan e-ticaret; internet aracılığıyla ürün veya hizmetlerin alımı ve satımı anlamına gelir. Para, fon ve veri işlemleri de e-ticaret kapsamındadır.

E-ticaret, gün geçtikçe işletmelerin daha geniş bir pazar oluşturmasına yardımcı olmuş, yatırımcılar için cazip bir fırsat haline gelmiştir.

Küresel ekonomik belirsizliğe rağmen hızlı bir şekilde büyümeye devam eden e-ticaret satışlarının 2023’te 6,5 trilyon dolara kadar çıkabileceği öngörülmektedir.

E-Ticaretin Tarihi

E-Ticaret tarihi 1970’lerin sonlarında Elektronik Veri Değişimi (EDI) ve Elektronik Fon Transferi (EFT) gibi ticari işlemlerin tanıtılmasına dek uzanır.

1979’da Michael Aldrich’in televizyonunu; telefon hattını kullanarak bir bilgisayara bağlaması günümüzdeki anlamıyla e-ticaretten farklı olsa da, fiziksel bir mağazayı ziyaret etmeden alışveriş yapma fikrini tetikleyen şey olarak tarihe geçmiştir.

İlk online satış ise 11 Ağustos 1994’te NetMarket web sitesi aracılığıyla bir adet Sting CD’sinin satılması şeklinde gerçekleşmiştir. Bugün bildiğimiz şekliyle “e-Ticaret” in ilk örneği olan bu satışın, aslında iki arkadaş arasında yapılan bir alışveriş olduğu biliniyor.

1994 yılından bu yana, e-ticaret online perakendeciler ve pazarlar aracılığıyla giderek genişlemiştir. Ürünlerin keşfedilmesini ve satışını kolaylaştıran e-ticaret, günümüzde küçük işletmelerin, büyük şirketlerin ve serbest çalışanların faydalanabildiği en hızlı büyüyen perakende pazarıdır.

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

E-ticaret, online kanallardan alışveriş yapmanın çeşitli yollarından biridir. E-ticaret dünyasını şekillendiren birkaç yaygın iş modeli vardır:

  • B2C – İşletmeler bireysel tüketicilere (son kullanıcılara) satış yapar. En çok tercih edilen modeldir.
  • B2B– İşletmeler diğer işletmelere satış yapar. Genellikle alıcı, ürünleri tüketiciye yeniden satar.
  • C2B– Tüketiciler işletmelere satış yapar. C2B işletmeleri, müşterilerin diğer şirketlere satış yapmasına izin verir.
  • C2C– Tüketiciler diğer tüketicilere satış yapar. İşletmeler, tüketicileri birbirine bağlayan online pazar yerleri yaratır.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Sürecin detaylı bir organizasyon planı gerektirdiğini belirtmek faydalı olur. Online satış prosesi, müşterinin ürünü çevrim içi ortamda sipariş etmesiyle başlar. Tüketici, talep ettiği ürünü sorunsuz bir biçimde satın aldığında süreç başarıyla sonlanmış olur. Aynı zamanda satış sonrası destek ve teknik servis aşamaları da e-ticaret süresinin parçasıdır.

E-ticaret sitesi kurmak, faaliyetin ilk aşaması olarak kabul edilir. Ayrıca pazar yeri platformları üzerinden satış yapmayı planlasanız dâhi müşterilerinizin size ulaşabileceği bir web sitenizin olması gerekir. İyi bir altyapı kurulumu yaparak ürünlerinizin sorunsuz bir biçimde satılmasını sağlamanız mümkün. Ayrıca altyapı paketleri arasından satış, lojistik ve ödeme aşamalarını kontrol etmenizi sağlayacak bir ürün seçmeniz faydalı olur.

E-Ticarete Başlamak İçin Gerekenler Nelerdir?

Satış faaliyetlerinizin başarılı olması için her şeyden önce iyi bir iş fikri gerekir. Aynı zamanda online satışlara başlamadan önce sektöre ve ürünlere karar vermek faydalı olur. “E-ticarete nasıl başlanır?” sorusunu yanıtlarken iş modeline karar vermenin öneminden bahsetmek gerekir. Sektörünüzü ve ürünleri belirledikten sonra, hitap ettiğiniz kitleye göre bir iş modeli oluşturmanı gerekir. Örneğin; belli ürünlerin satıldığı butik bir platform açarak hizmet vermeniz mümkündür. Bütçenizi seçtiğiniz sektöre ve modele göre ayarlamanız da mümkündür.

“E-ticaret nedir?” sorusunu yanıtlarken bu faaliyetin vergi mükellefiyeti gerektirdiğini belirtmek faydalı olur. Satış işlemlerinizin sorunsuz gerçekleşmesi için e-ticaret sitesi kurmadan önce resmi açılış yapmanızı tavsiye ederiz. Şahıs şirketi kurmak başlangıç aşamasında iyi bir fikir olacaktır. Ayrıca bu süreçte e-ticaret için gerekli belgeler temin edilerek resmi başvurular yapılmaktadır.

E-Ticarete Başlarken İlerlemeniz Gereken Süreç Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle E-ticarete başlamak için bazı aşamalardan geçmeniz gerekir. Zahmetli gibi görünen bu süreç, mevcut teknolojiler dâhilinde kolayca tamamlanır. Ayrıca IdeaSoft’tan hizmet alarak da çok kısa bir sürede e-ticarete başlamak mümkün. E-ticaret fikirleriniz ortaya çıktıktan sonra zaman kaybetmeden ilk adımınızı atmalısınız. Ardından sadece 10 adımda e-ticarete başlayarak ilk gelir elde edilebilmektedir. Peki e-ticarete nasıl başlanır, neler gereklidir?

  • E-Ticaret Sektörünüzü ve Satacağınız Ürünleri Belirleyin

Atmanız gereken ilk adım, sektörü belirlemektir. Eğer aktif bir şekilde ticaretle uğraşıyorsanız tecrübeli olduğunuz sektörden e-ticarete girmek sizin için avantajlı olur. Başlangıçta deneyimli olduğunuz bir sektöre girip ilerleyen süreçte e-ticaret markanızın kapsamını genişletmeniz mümkün. Sonrasında sitenizdeki ürünlerin çeşidini arttırarak, yeni kategoriler açmanız da mümkündür. Bu sayede iş modeli belirlenerek e-ticaret çeşitleri arasından bir seçim yapılabilmektedir.

Yeni bir iş kurmak için e-ticarete giriş yapıyorsanız yine dikkat etmeniz gereken ilk detay sektörü bilmeniz olacaktır. Fakat işin daha çok ticari ve yönetim kısmında rol alıyorsanız mevcut sektörler arasından doğru bir seçim yapmalısınız. Ayrıca aktif olarak rekabetin yoğun olduğu sektörlerden başlamak zorlayıcı olacaktır. Bu nedenle sektör analizi yapıp hizmet açığı bulunan bir alana yönelmelisiniz.

Sektörünüzü belirledikten sonra satışa çıkaracağınız ilk ürünler de çok önemlidir. Standart ürünlerin bulunduğu bir sektör seçtiğinizde işini biraz daha kolay olur. Fakat ürün yelpazesi geniş bir sektörde, hangi kategoriden ilerleyeceğinize doğru karar vermelisiniz. Bunun için de rakip analizi yapmanız gerekecektir.

  • Mağazanıza Bir İsim Verip Alan Adınızı Alın

Online mağazanızın adresi olarak kullanacağınız alan adını almak çok kısa süren bir işlemdir. Ama mağazanızın ismini bulmak bu kadar kısa sürmeyecektir. Mağazanızın ismi son derece önemlidir. Aynı zamanda potansiyel müşteriler tarafından beğenilmelidir. Hem kulağa hem de göze hoş gelmelidir. Ayrıca telaffuzu ve yazımı basit olmalıdır. Çok uzun olması ise genellikle olumsuz izlenimler bırakmaktadır. Buna ek olarak alan adınızda Türkçe karakterler olmayacağı için üniversal bir isim bulmanızda fayda vardır.

  • İş Planınızı Hazırlayın

Bu sektöre giriş yapıp başarılı olabilmeniz için e-ticaret sitesi kurmak yeterli değildir. Verimli bir iş planı, her sektörde olduğu gibi e-ticarette de şarttır. Dolayısıyla doğru bir iş planı yapabilmek için de e-ticaret türleri arasından size uygun olanı seçmelisiniz. Böylelikle doğrudan tüketiciye ya da diğer işletmelere satış yapılabilmektedir. Yurt dışına açılmak istiyorsanız, e-ihracat hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

İş modelini seçtikten sonra alışveriş sürecinin en başından en sonuna kadar her adımını kapsayabilecek bir plan hazırlamalısınız. Sadece alışveriş değil, satış sonrasındaki süreci de bu plana dâhil etmelisiniz. Hem yasa gereği hem de müşteri memnuniyeti açısından satış sonrası destek, e-ticaret şartlarından biridir.

  • E-Ticaret Altyapınızı Seçin

Müşteri ihtiyaçlarına yanıt veren bir E-ticaret sitesi kurmakiçin kapsamlı hizmet veren bir altyapı seçmelisiniz. İsterseniz sitenizi sıfırdan kendisinin de kurmanısı mümkündür. Fakat bunun için yazılım ve kodlama bilgisine ihtiyaç duyarsınız. Söz konusu işlemleri ücreti karşılığında hizmet alarak tamamlama fikri de sizin için yüksek bir maliyet doğurur. Bu nedenle IdeaSoft gibi çok sayıda hizmeti tek pakette sunan bir altyapı seçmek daha avantajlıdır.

E-ticaret başlangıç sürecinde bazı zorlukları olan bir sektördür. Ama bu zorlukları aşabilmenin çeşitli yöntemleri vardır. Site ve altyapı için bütçe ve zaman ayırmak, bu zorlukların başında gelir. E-ticaret mağaza açma ve site kurma sürecinde ekonomik bir altyapı firmasından hizmet aldığınızda ise süreci çok daha rahat atmanıza sebep olacaktır. Ayrıca E ticaret iş modellerini araştırmak bu noktada çok faydalı olacaktır.

IdeaSoft, 30.000’den fazla e-ticaret markasına hizmet vermiş bir firma olarak altyapı ile ilgili tüm ihtiyaçlarınızı karşılar. Aynı zamanda sadece bir gün sonra güvenli altyapıya sahip e-ticaret sitenizin anahtarını teslim alırsınız.

  • E-Ticaret Sitenizi Tasarlayın

Fiziksel mağazada dekorasyon neyse e-ticarette tasarım odur. Yanlış dekore edilmiş bir mağazada müşterilerin sağlıklı bir şekilde alışveriş yapması mümkün değildir. Bu mantıkla yola çıkıldığında, e-ticaret sitesinin kullanışlı bir tasarıma sahip olması gerektiği sonucuna varılır. Öncelikle tasarımınızın özgün olmasına dikkat etmelisiniz. Müşterileriniz kendini başka bir alışveriş sitesinde gibi hissetmemelidir.

Sitenizin tasarımında kategori yapısına, sayfalar arası geçişlere, vitrin düzenine, renklere ve diğer tüm görsel detaylara dikkat etmelisiniz. Ayrıca filtreleme seçeneği eklemeyi de ihmal etmemelisiniz. Altyapı hizmetini IdeaSoft’tan aldığınızda tasarım için ekstra uğraşmanıza ve fazladan para ödemenize gerek kalmaz. Ayrıca tasarım kütüphanesinde bulunan ücretsiz taslaklar kullanılabilmektedir. Ek olarak IdeaSoft’un uzman tasarımcılarından özel tasarım talebi de edilebilmektedir.

  • Bir Marka Stratejisi Oluşturun

E-ticarette bir marka olmakiçin mutlaka bir stratejiye ihtiyaç vardır. Strateji belirlemek için de e-ticaret nedir, ne değildir bilmeniz gerekir. Aynı zamanda sektörün jargonuna uygun bir dille markanızı tanıtmalı ve pazarlamalısınız. Marka stratejiniz olduğunda müşterilerinizin güvenini kazanmanız çok daha kolay olur. Güvenilir bir marka kimliği ise sadık müşteriler demektir. Ayrıca marka stratejinizi oluştururken atmanız gereken bazı adımlar şunlardır:

  • Özgün bir marka oluşturmak
  • Değerini artıracak girişimlerde bulunmak
  • Markaya özel hizmetler üretip tanıtımlarını yapmak
  • Ürünlerin ve hizmetlerin hikâyesini paylaşmak
  • İçerik pazarlaması yapmak
  • Sanal Pos ve Kargo Anlaşmaları Yapın

E-ticaret mağazanızın mutfağında yaptığınız çalışmalar, müşteri memnuniyetini doğrudan etkiler. İnternetten alışveriş yapan tüketicilerin beklentileri arasında güvenli ödeme yapmak ve verilen siparişe kısa sürede ulaşmak vardır. Güvenli ödeme için sanal POS anlaşması yapmanız gerekir. Ayrıca müşterilere alternatif ödeme yöntemleri sunmanızın da faydası olacaktır.

Kargo hizmeti, müşterilerinizin en çok dikkat ettiği detaylardan biri olacaktır. Her şeyin son derece hızlı sonuçlandığı dijital dünyada ticaret yapıyorsanız siz de hızlı olmalısınız. Aynı zamanda kargoları hızlı ve güvenli bir şekilde müşterilerinize ulaştırmalısınız. Kargo için ödenen ücret hakkında da bir şeyler yapmanız gerekir. Ayrıca müşterilere uygun kargo fiyatları sunabilmek için kargo firmaları ile özel anlaşmalar yapılabilmektedir.

  • Bir Tedarikçi İle Anlaşın

İnternet mağazanızdan satışa sunduğunuz ürünleri siz üretmiyorsanız bir tedarikçiye ihtiyacınız vardır. Tedarikçi seçiminde, karşı tarafın sunduğu hizmete çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca talep ettiğiniz ürünlerin eksiksiz ve zamanında gelmesi gerekir. Aksi hâlde mağazanızın stoklarında sorunlar çıkacaktır. Bu nedenle güvenilir bir tedarikçi ile anlaşmaya özen gösterin. Eğer ürün yelpazeniz geniş ise birden fazla tedarikçi ile anlaşmanız da gerekir.

  • Hedef Kitlenizi Belirleyin

Pazarlama çalışmaları yapmadan bu sektörde başarılı olmanız çok zordur. Doğru bir pazarlama stratejisi için ise kime hitap ettiğinizi bilmelisiniz. Hedef kitle belirlemek bu nedenle büyük önem taşır. Aynı zamanda hedef kitlenizin profiline göre bir dil belirleyip pazarlamanızı bu şekilde yapmalısınız. Sitenizden satışa sunduğunuz ürünleri de hedef kitlenizin ihtiyaçlarına göre belirlemelisiniz. Ayrıca snırlı bir alanda hizmet veriyorsanız internetten alışveriş yapan herkese hitap edemeyeceğinizi de unutmamalısınız. Hitap edeceğiniz kitleyi, markanızın hizmetlerine göre seçmelisiniz.

  • Müşteri Destek Hizmeti Oluşturun

E-ticaret para kazanma konusunda pek çok sektörden daha avantajlıdır. Ama bu kalitesiz bir hizmet ile para kazanılabileceği anlamına gelmez. Online mağaza müşterileri de yaşadıkları deneyimin kalitesine dikkat ederler. Üstelik internet üzerindeki mağazalarda yorum kısmı da mevcuttur. Ayrıca müşterilerinize kaliteli bir hizmet ve destek sunmadığınız takdirde alacağınız kötü yorumlar, satışlarınızın azalmasına sebep olacaktır. Bu nedenle hem alışveriş sürecinde hem de satış sonrasında müşterilerinize destek sunabileceğiniz bir hizmet oluşturmalısınız.

E-Ticarette En Çok Satan Ürünler Hangileridir?

Öncelikle e-ticaret yapmak için ürün skalasını doğru belirlemek gerekir. ynı zamanda piyasa talepleri trendlere göre değişiklik gösterecektir. Ayrıca e-ticarette en çok satılan ürünler hakkında genellikle aşağıdaki kategoriler de yer alır.

  • Teknolojik ürünler
  • Giyim ürünleri
  • Kozmetik
  • Mobilya ve dekorasyon
  • Gıda
  • Ofis ürünleri
  • Cilt bakım malzemeleri
  • Kişisel bakım ürünleri
  • Hobi
  • Spor kıyafet ve ekipmanları
  • Hediyelik eşyalar
  • Vitaminler ve sağlık ürünleri
  • Bebek ürünleri
  • Hırdavat malzemeleri

Günlük ihtiyaçlara hitap eden malzemeler e-ticaret sitelerinde en çok satan ürünler arasındadır. Bu ürünler, sürekli bir talep gördüğü için online satış trendlerinde çoğunlukla yer alır. Aynı zamanda e-ticaret projeniz için ürün seçimi aşamasında detaylı bir piyasa araştırması yapmanızı tavsiye ederiz.

E-Ticaretin Avantajları

  1. Kolaylık:E-ticaret, satın alma işlemlerini daha basit, daha hızlı ve daha az zaman alıcı hale getirerek 24 saat satış, hızlı teslimat ve kolay iade gibi cazip özellikler sunar.
  2. Ekonomik avantaj: Çevrimiçi bir mağazayı yönetmek, fiziki mekanda bir mağazayı yönetmekten çok daha ucuzdur. Envanter yönetimi otomatiktir, depolama, ısıtma ve kira giibi masrafları yoktur ve çok daha az personel gerektirir. Bu nedenlerden, e-ticaret ile ilgilenenlerin, genel marjlarını korurken, maliyetlerden elde ettikleri tasarruflar ürünlerin fiyatlarını şişirmeden satışa sunmalarını sağlar. Düşük fiyatlı ürünler; internetten çok kısa sürede fiyat karşılaştırması yapan tüketiciler açısından caziptir.
  3. Müşteri deneyimi:E-ticaret mağazaları, müşterilerin satın alma alışkanlıklarını yakından izlemenizi ve müşteri deneyimini geliştirmenizi sağlayacak verilere dayanarak bilinçli kararlar vermenizi sağlar. Müşterilerinizi segmentlere ayırmanıza ve pazarlama kampanyalarında daha etkili olmamıza olanak tanıyan bu verilerin sağladığı içgörü, müşteri sadakatinin artmasına ve işletmelerinin son derece hızlı büyümesine neden olabilir.
  4. Global pazar: Dünyanın dört bir yanından müşteriler e-ticaret sitelerinden kolaylıkla alışveriş yapabildikleri için bir e-ticaret mağazasını işletmek, küresel bir pazara girmek anlamına gelir. E-ticaret; şirketleri coğrafya veya fiziksel engellerden özgürleştirirken tüketicilerin de bulundukları şehir veya ülkedeki ürünler dışında tercih şansına sahip olmalarını sağlar.
  5. Minimum başlangıç masrafı:Mağaza kiralamak gibi önemli bir gider kalemi olmadığından, dijital satıcılar minimum başlangıç ​​ve işletme maliyeti ile online satış mağazası açabilir.
  6. Kalabalıktan Sıyrılma: E-ticaret; işletmelerin sektörde farkedilmelerini, rakipleri arasında öne çıkmasını sağlayabilir.
  7. Daha Fazla Seçenek:Son yirmi yılda online alışverişin büyümesinin en önemli sebebi sunabildiği geniş ürün seçenekleridir. Neredeyse her bir ürün için aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda marka, müşterilerin kendileri için en uygun ürüne ulaşmasını sağlar.

E-Ticaretin Dezvantajları

  • Güvenlik
    Siber suçlular ve bilgisayar korsanları e-ticaret sektörünün sert gerçekleridir. Online satış sitelerinin, veri ihlallerini engellemek adına SSL gibi güçlü güvenlik önlemleri alması lüks değil zorunluluktur.

  • Sitenin Çökmesi
    Trafik dalgalanmalarını ya da hızla büyüyen trafik artışını kaldıramayan e-ticaret sitelerinin kısa süreliğine de olsa kesintiye uğraması satış işlemlerinin durması anlamına gelir. Bu durumların yaşanmaması için kaliteli hosting hizmeti almak, e-ticaret siteleri için bir diğer zorunluluktur.
  • Denemeden Almak
    E-ticaret portalının en büyük dezavantajlarından biri, müşterinin ürünü kendi memnuniyeti için test edememesidir. Dokunmadan, denemeden ürün satın almak çoğu insan için cesur bir karar gibi görülebilir. Bu da geleneksel alışkanlıklarına bağlı ve tereddütlü müşteriler nedeniyle satışlarınızı etkileyebilir.
  • Geç teslimat
    Ürünlerinizin hızlı teslimatını sağlayamazsanız, yaratacağınız memnuniyetsizlik satışları düşürecektir.

E-Ticaret Sitenizin Satışlarını Nasıl Artırabilirsiniz?

Bir e-ticaret işini büyütmenin iki önemli ayağı trafik ve dönüşümlerdir. E-ticaret sitenize ne kadar çok trafik çekerseniz, o kadar fazla dönüşüm elde edersiniz, bu da daha fazla gelir ve daha fazla kâr anlamına gelir.

Trafik + Dönüşümler = Gelir ve Kâr!

Mağazanızın trafiğini artırmanın sayısız yolu vardır ancak en başarılı yollardan biri, müşterilerinizi yalnızca sayı olarak görmekten vazgeçmektir. Rakamlara ve ne kadar gelir elde ettiğinize çok fazla odaklanırsanız, her şeyi değerli hale getiren en önemli odağın müşterileriniz olduğunu gözden kaçırabilirsiniz.

En çok fark yaratan kriter; müşterilerinizin yaşamlarına nasıl değer katabileceğinizi ciddi bir şekilde göz önünde bulundurmanız olacaktır. Bu, müşterilerinizin sitenizden tekrar alışveriş yapma olasılıklarını ve şirketinizi tavsiye etme ihtimallerini artırır.

Ürünleriniz veya mağaza lansmanınız hakkında kamuoyu oluşturmak için bir yarışma veya çekiliş düzenlemek de işe yarayacaktır.

E-Ticaret Trendleri ve İstatistikleri

E-ticaretin kapsamını ve modern ekonomimiz üzerindeki etkisini daha kolay anlamak için bazı e-ticaret istatistiklerine göz atalım.

Online satışlar perakende sektörünü ele geçiriyor

Türkiyede 2021 yılında, online satışlar tüm perakende satışların yaklaşık %17'7sini oluşturduğunu görüyoruz. 2025 yılında bu oranın %20'yi geçerek tüm perakende satışların neredeyse dörtte birine karşılık gelmesi bekleniyor. PWC Türkiye'ye göre 2026 yılında internetten alışveriş yapanların sayısının 45 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Ücretsiz gönderim çok önemli

Kaliteli ürünleri, hızlı bir şekilde ve uygun fiyatlarla sunmak e-ticarette başarılı olmak için yeterli değil. Online alışverişlerde en büyük teşvik araçlarından biri ücretsiz gönderim.

Ücretsiz gönderim sunmadan internette ürün satmak potansiyel müşterileri kaçırabileceğinden, birçok e-ticaret işletmesi için ölümcül bir hata anlamına gelebilir. Ücretsiz gönderim o kadar önemli ki alışveriş yapan kullanıcıların %85'i ücretsiz gönderimi hızlı gönderime tercih ettiğini söylüyor.

Ücretsiz gönderim şüphesiz bir şekilde yeni müşterilerin ilgisini çekmek için çok avantajlı ve aynı zamanda her bir işlemden elde edilen karı da artırabilir. Ücretsiz gönderim sunulduğunda online işlemlerin %30 daha fazla olduğu görülüyor.

 

Müşteriler kaliteli ürün görselleri ve videoları istiyor

"Ekranda ne görüyorsan onu alırsın" felsefesinin hakim olduğu bir dünyada, satın almak üzere olduğunuz ürünü doğru şekilde görebilmek, satın alma davranışını şekillendirebilir. Yani ürün fotoğrafları, müşterilerinizin karar verme mekanizmasında çok büyük etkiye sahip.

ABD'de internet alışverişi yapan kullanıcıların %60'ı, bir ürünü satın almaya karar vermeden önce ortalama 3-4 görsele göz atmaları gerektiğini söylüyor.

Ürün fotoğrafları, satışlarınızı artırabilir. Fakat iyi fotoğraflar, fiyatları artırmanıza da yardımcı olabilir. CXL Institute yaptığı bir araştırmaya göre:

  • Daha büyük ürün görselleri, küçük görsellere kıyasla müşterilerin değer algısının ortalama 13,50 dolar daha fazla olmasını sağlıyor.
  • Ürün videolarını izleyen müşterilerin satın alma davranışı sergileme olasılığı %73 daha fazla.



Sosyal medya, e-ticarette önemli bir rol oynuyor

Kullanıcıların internetteki zamanın büyük bir kısmını sosyal medyada geçirdiği ortada olan bir gerçek. Bu da, sosyal medyayı e-ticaret için son derece cazip kılıyor. ABD'de alışveriş yapan kullanıcıların %49'u yeni ürünleri Facebook'ta buluyor. 

Birçok e-ticaret işletmesi, ücretli reklamlar aracılığıyla ürünlerini pazarlamak için sosyal medyayı zaten kullanıyor. Tıklama başına ortalama maliyet 1,72 dolar ve dönüşüm oranı da ortalama %14,3 olunca işletmelerin Facebook reklamlarını yaygın şekilde kullanması şaşırtıcı değil.

 

E-Ticarette Nasıl Başarılı Olunur? (Pazarlama İpuçları)

Yeni müşteriler kazanmanın ve mevcut müşteri profilinizi korumanın önemli bir bileşeni pazarlamadır.

Aşağıda dijital pazarlama tekniklerine bir kaç örnek verebiliriz:

 

1. E-ticaret sitenizi arama motorları için optimize edin (SEO)

Online mağazanıza trafik çekmenin en önemli yollarından biri, arama motorlarında daha yukarıda görünmesi için SEO optimizasyonu yapmaktır.

SEO basitçe, web sitenizin Google gibi arama motorlarında daha üst sıralarda görünebilmesi için metinlerin, görsellerin ve genel yapının optimize edilmesi anlamına gelir.

2. İçerik pazarlamasına önem verin

İçerik pazarlaması, e-ticarette son derece yaygındır. Kısaca, e-ticaret sitenize ziyaretçi çekmek için blog yazıları gibi içerikler oluşturmak anlamına gelir. İçerik pazarlamasını akıllıca ve SEO’yla birlikte kullanmak, mağazanızın trafiği üzerinde büyük etki yaratabilir.

3. Facebook ve Google reklamlarından faydalanın

Facebook reklamları ve Google reklamları, e-ticaret için en yaygın kullanılan ücretli reklam kanallarıdır ve etkinlikleri kanıtlanmıştır. Facebook, Instagram ve Google’la tüm internet kullanıcılarının çok büyük bir bölümüne ulaşabilirsiniz. Fakat tüm bu erişime sahipken, kampanyanızı oluşturma konusunda çok özenli olmanız gerekir. Aksi takdirde pazarlama bütçenizi yanlış kitleye harcama riskini taşırsınız.

4. E-postalar aracılığıyla pazarlama yapın

Pazarlama e-postaları, müşterilerinizle iletişimde kalmak, yeni ürünler ve indirimler hakkında bilgi vermek, hatta özel günlerde dostça kutlama mesajları göndermek için harika bir yoldur. E-posta pazarlama, e-ticarette en iyi yatırım getirisine sahip pazarlama yöntemlerindendir. Ancak gerçekten başarılı bir e-ticaret işletmesine sahip olmak için bu kanalların tümünü değilse bile çoğunu kapsayan bir pazarlama stratejisi oluşturmanız gerekir.

Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.
Top